Bij het ontwerpen van informatiesystemen of zelfs van organisaties kunnen visuele ontwerptalen en ontwerptools gebruikt worden.

Vroegere visuele methoden of technieken zijn; JSD (Jackson Structured Design), ISAC (Information Systemswork & Analysis of Change), IE (Information Engineering). Tegenwoordig denken we Event Driven waarbij we berichten sturen aan objecten zodat ze, als het ware een Server, een dienst verlenen. Wij omarmen nu de meer object geori├źnteerde en Event-Driven of Behavior-Driven methoden en technieken zoals BPMN, UML en SysML.

De Senior Designer of Design Professional weet ook hoe andere modelleertalen werken en kan makkelijk de transformatie van de ene ontwerptaal naar de ander begrijpen en toepassen. Uiteraard weet hij hoe agile werken & agile cultuur te gebruiken bij het ontwerpen en analyseren.
Deze Object Oriented Designer is verantwoordelijk voor het op een professionele wijze ontwikkelen van (delen van) applicaties met behulp van een object oriented programmeertaal, bijvoorbeeld Java of C#. Een object oriented developer heeft net als de design professional kennis van methoden en technieken die worden gebruikt binnen een object oriented omgeving alsmede van het object oriented ontwikkelproces zelf (programmeren, testen, documenteren). Deze professional vertaalt klantwensen naar (delen van) nieuwe informatiesystemen.

De BITEXA track Certified UML Professional gaat in op analyse en ontwerpen met de UML ontwerptaal. Richt zich op begin van productontwikkelingstrajecten en functionaliteit en alignement van processen en de benodigde informatie en transformaties.. Vooral gebruikt in de analyse en ontwerpfase. Met verrijken van UML modelelementen met programmeercode kunnen werkende systemen worden geproduceerd.

De BITEXA track Certified SysML Professional gaat in op analyse en ontwerpen met de SysML ontwerptaal. Is een extention op UML taal en richt zich op begin en midden van productontwikkelingstrajecten en functionaliteit en technische implementaties. Gebruikt in de analyse, en functioneel ontwerpfase en vooral in de technisch ontwerpfase. Is geschikt om visueel te programmeren en simulaties te draaien. Focus ligt voor op productontwikkeling vanuit het Systems Engineering perspectief.