Wat is een Business Analyst? En wat is dan een Requirements Engineer, Systems Engineer, Informatieanalist, functioneel ontwerper, …?

In beginsel doen deze rollen hetzelfde werk waarbij de systems engineer meer op object niveau kijkt naar de interne aspecten van een product of service, en de anderen naar de functionele aspecten van een product of service. Hun werk is overappend (niet-orthogonaal).

Onze definitie van een programma of project business analyst is iemand die:

 • Werkt in programma’s of projecten en meewerkt om veranderingen tot stand te brengen.
 • Kwaliteitseigenschappen (de verwachtingen van de diverse stakeholders) in kaart brengt van te ontwerpen  applicatie, product, service, werkproces of afdeling.
 • Functionele eigenschappen (de verwachtingen van de diverse stakeholders) in kaart brengt van te ontwerpen  applicatie, product, service, werkproces of afdeling.
 • Dit concretiseert naar 4 perspectieven :
  1. Functies, processen en flows analyseert van een applicatie, product, service, werkproces of afdeling.
  2. Gegevens en data analyseert van een applicatie, product, service, werkproces of afdeling.
  3. Gedrag en interfaces analyseert van een applicatie, product, service, werkproces of afdeling.
  4. Object georiënteerd denkt en perspectieven 1, 2 en 3 combineert.

Concreet; samenwerken met stakeholders (collaboration) en samen uitvissen (elicitation) welk functionaliteit en kwaliteit wordt verwacht en gewenst voor een applicatie, product, service, werkproces of afdeling en dit helder vastleggen in een specificatie document wat wordt gevalideerd en geverifieerd door relevante stakeholders.

Op masterniveau toetsen we dit door een praktijkexamenopdracht waar een iedere Analyst zijn eigen set van technieken en methoden mag toepassen.