Cloud computing en shared van services door dit centraal via internet aan te bieden is niet meer weg te denken. De centrale cloud geeft het voordeel dat resources en services 24/7 te bereiken zijn via elke internet verbinding.
Providers die Public clouds aanbieden beheren de assets in de cloud en waarborgen security en privacy. Private clouds geven organisaties schaalbare omgevingen om “Just in time when needed” resources op te schalen of te downsizen. Daarnaast zijn hier ook de andere aspecten op producten die worden gedeeld van toepassing zoals beschikbaarheid, voldoen aan overheidsregels, kosten effectief gebruik of betere effici├źntie van middelen.
De Cloud Administrator of Cloud consultant bekijkt cloud behoefte, cloud gebruik en de cloud explotatie en zoekt een gunstige kosten-baten verhouding.

De BITEXA track Certified Cloud Administrator ; in deze certificering staat het beheer van een Cloud Omgeving centraal. Deze rol is verantwoordelijk voor het binnen bestaande Cloud Architecturen beheren van Cloud diensten en toepassingen. De Cloud Administrator is verantwoordelijk voor het beheer van een hybride omgeving en vertaalt business eisen naar cloud oplossingen. Voor deze rol is kennis van cloud architecturen en toepassingen van belang alsmede de migratie van legacy systemen naar de cloud.